maandag, februari 02, 2004

Gewetenloos

Een andere formulering kan ik niet zo snel bedenken voor een aantal bestuurders die menen de wet aan hun zijde te hebben. In elke beschaafde, zichzelf respecterende democratie, tot welke categorie de Antillen al sinds enige maanden niet meer behoren, stapt een zichzelf respecterend politicus zelf op of wordt hij tenminste door zijn partij aan de kant geschoven indien hij is veroordeeld. Blijven zitten ondanks alle kritiek is gewetenloos. Dat sommige coalitiegenoten het accepteren dat ze worden aangestuurd door een familie en een partij die het niet zo nauw nemen met de normen en waarden die gelden binnen een democratie zegt iets over het niveau van deze partijen en is ontoelaatbaar. Dat is gewetenloos.

Ineens kent "de grootste leider" de wet uit zijn hoofd en ziet hij dus geen reden om op te stappen. Dat is dezelfde leider die gerechtelijke uitspraken naast zich neerlegt want hij vindt dat hij ongestoord kan doorgaan met het vals beschuldigen van ex-premier Pourier ondanks een gerechtelijke uitspraak dat niet meer te doen op straffe van een dwangsom voor elke overtreding. Dat is gewetenloos.

Dat de politiek leider van de PNP er mee wil stoppen is natuurlijk niet verwonderlijk. Zij wil de afgang van haar partij bij de eerstvolgende verkiezingen natuurlijk niet voor haar rekening nemen als de kiezers afrekenen met onbetrouwbare partijen en politici. De waarden en normen die voor deze partij een tijd geleden golden om met bepaalde partijen niet te willen regeren werden opzij gezet om maar vooral te kunnen blijven regeren. Zelfs een veroordeling is mevr Liberia-Peters geen reden meer om haar partij uit de coalitie terug te trekken. Haar opmerking dat haar eigen partij ook niet vrij van corruptie is gebleken en ze om die reden gewoon op het regeringspluche kan blijven zitten is gewetenloos. Een aantal vooraanstaande politici uit haar partij hebben openlijk kritiek geleverd op de regering waarvan hun partij deel uitmaakt. Hiervoor is maar een conclusie mogelijk: Volg uw geweten en verlaat de partij die mede verantwoordelijk is voor het naar de afgrond helpen van de Ant illen. Niet opstappen is gewetenloos.

Errol Cova weet steeds trots te melden dat zijn partij niet is betrokken bij de megafraude zaak en dat hij niet regeert met personen maar met partijen. Ook hij ziet geen reden om zijn partij uit de coalietie terug te trekken. De op macht beluste Cova was al onbetrouwbaar en is nu ook nog gewetenloos.

De gedeputeerde van volksgezondheid vindt de huurprijs voor een nieuw op te zetten oncologisch centrum in Colon te hoog. Het gevolg is dat kankerpatienten nog steeds een chemokuur ondergaan op de gang van het ziekenhuis en dat het KWF haar subsidie heeft ingetrokken. Zij vindt het vooralsnog niet noodzakelijk verdere toelichtingen te geven. Zij kan een forse schadeclaim tegemoet zien, die weer door de bevolking, waarvan zij zegt die te vertegenwoordigen, moet worden opgehoest, bovenop de 200 miljoen die de overheid, uiteraard met gemeenschapsgeld al moet betalen aan schadeclaims. Dat is gewetenloos.

De minister van vervoer denkt dat hij boven de wet staat en dreigt daarom een compleet vliegveld te sluiten en de directeur de laan uit te sturen omdat zijn auto is weggesleept. Vervolgens denkt hij dat de detectiepoortjes op Hato niet voor hem gelden. Dat is machtsmisbruik en gewetenloos. Dezelfde minister weet nog niet dat hij de minister is van de Nederlandse Antillen en niet van Curaçao alleen. Twee maal is hij nu al terug gefloten door de rechter inzake de affaire BonairExcel. Het kwartje wil maar niet vallen. Dat is gewetenloos.

De minister-president is van mening dat haar geen kritische vragen mogen worden gesteld door een journalist en haar daarom de toegang tot de persconferenties ontzegt. Behalve een aantasting van de persvrijheid en daardoor de bevolking in het ongewisse laten van de leugens van deze premier is dit ook machtsmisbruik en volkomen gewetenloos.

Overigens ben ik van mening dat de gehele pers de persconferenties van deze premier moet boycotten en niet slechts een paar kranten. Dat heet solidariteit en het niet solidair zijn in dit geval is gewetenloos. De bevolking mist niets als ze niet op de hoogte worden gehouden van de inhoud van de persconferenties, want er wordt toch niets zinnigs gezegd, doch slechts met modder gegooid.

Er is echter ook een politicus met een geweten. Hij draaide het besluit terug om dure auto's aan te schaffen voor de gedeputeerden. Dit alles onder druk van de bevolking en de publieke opinie. Hij koos echter niet voor de goedkoopste auto uit de offerte want daarin paste een collega gedeputeerde niet. Als die gedeputeerde nou zijn broekriem iets strakker aanhaalt dan de bevolking al moet doen is dat probleem ook weer opgelost.

Momenteel bevindt zich een parlementaire delegatie uit Nederland op de Antillen. Een van de te bespreken onderwerpen is de problematiek van de Antilliaanse criminelen in Nederland. Mag ik aannemen dat ook gesproken gaat worden over de problematiek van de Antilliaanse criminelen die deel uitmaken van de Antilliaanse regering?

O ja, meneer Pourier, via de media hebben we kunnen vernemen dat u de door Godett te betalen dwangsommen aan een goed doel wil schenken. Komt de partijkas van uw partij ook voor op uw lijstje goede doelen? Met de door Godett betaalde dwangsommen kan uw partij bij de eerstvolgende verkiezingen de corrupte politici en onbetrouwbare partijen gaan bestrijden.

J. Schellekens
Curaçao

Geen opmerkingen: