dinsdag, januari 27, 2004

Nieuwsgeving

‘Antilliaanse regering verder zonder Sint Maarten’

De Antilliaanse regering-Godett is gelijmd en kan verder regeren, maar vooralsnog zonder de steun van Sint Maarten. De National Alliance van William Marlin heeft de coalitie laten weten dat hij twijfelt. Hij wil bedenktijd om een aantal kwesties binnen zijn partij te bespreken. Welke kwesties dit zijn, wilde Marlin niet kwijt. De Democratische Partij van Bonaire is wel toegetreden tot de regering en daarmee is de dreigende val van het kabinet-Godett afgewend. Het kabinet heeft nu weer de steun van vijf partijen en de minimaal vereiste meerderheid van 12 van de 22 zetels in de Staten (het parlement). Dat maakte minister Ben Komproe (Justitie) namens de regering bekend. Hij bracht maandag direct na het beraad verslag uit aan de Antilliaanse gouverneur Goedgedrag. De coalitie mist wel de steun van twee van de vijf eilanden van de Nederlandse Antillen. Op de vraag of het ontbreken van Sint Maarten en Saba in de regering voor de gouverneur acceptabel is, antwoordde Komproe: ,,Er is een regering en dat is voor de gouverneur reden tot tevredenheid.''

Twee weken geleden stapten de Patriottische Unie van Bonaire (UPB) en de Sabaanse partij WIPM uit het kabinet omdat FOL-leider Anthony Godett weigerde op te stappen als Statenlid. De partijen hadden dit geëist omdat Godett eind december werd veroordeeld tot een jaar celstraf wegens corruptie. Met het vertrek van WIPM en UPB verloor de coalitie haar meerderheid, maar direct werd contact gezocht met de Democratische Partij van Bonaire en de National Alliance van Sint Maarten. Zij tekenden tien dagen geleden een bereidwilligheidsverklaring, maar toch kwamen dus niet alle partijen tot een akkoord. DP Bonaire zal de nieuwe minister van Onderwijs en de staatssecretaris van Jeugdzaken leveren. Zij nemen deze functies over van de UPB. De minister van Binnenlandse Zaken en Constitutionele Zaken, die door Sint Maarten zou worden geleverd, blijft voorlopig in handen van de Curaçaose partij PLKP. (ANP 27/1)

‘Premier Godett mag journaliste toegang niet weigeren’

De Antilliaanse premier Mirna Louisa-Godett moet een journaliste van de lokale krant Amigoe toelaten op haar persconferenties. Dat heeft de rechtbank in Willemstad maandag bepaald. Aanleiding voor de zaak was een incident twee weken geleden, waarbij een klein handgemeen ontstond tussen journaliste Marjo Nederlof en de premier. Louisa-Godett wilde een brief die ze even tevoren had uitgedeeld, terugpakken van de journaliste omdat die er kritische vragen over stelde. Beide vrouwen hielden echter vast. De premier was woedend en verbood Nederlof in de toekomst de toegang tot haar persconferenties. Volgens de rechter is dat besluit ongegrond. Hij verwees in zijn vonnis naar internationale afspraken waarin de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid gewaarborgd zijn. ,Persconferenties zijn geen gunsten die door de autoriteiten worden verleend. De informatie die daar wordt onthuld is niet het eigendom van de autoriteiten, maar van de burgers voor wie zij geacht worden te werken'', aldus de rechter.

Bovendien rust op de minister-president een heilige plicht om de pers, en door haar de burgers van het land, op de hoogte te houden van alle zaken die voor die burgers van belang kunnen zijn. Alle media moeten hiervoor worden uitgenodigd. Het is volgens de rechter niet aan de premier om te bepalen welke journalist door een bepaalde krant wordt gestuurd. De rechter wees er ook nog op dat een vrije en onafhankelijke pers van groot belang is voor een democratische samenleving. Hij stelde nog wel dat het heel goed mogelijk is dat premier Godett zich gebruuskeerd voelde door de indringende een confronterende wijze waarop zij werd bejegend. Maar dit zijn zaken waar een premier tegen moet kunnen, vindt hij. ,,Niet voor niets wordt de pers de luis in de pels van de macht genoemd.'' De dwangsom die door Amigoe was gevraagd wees de rechter af. Advocaat van de regering C. Peterson zei na afloop dat hij de regering sterk zal adviseren in hoger beroep te gaan tegen het vonnis. (ANP 26/1) De ochtendbladen berichten kort.

Parlementaire delegatie na bezoek: ‘Nieuw kabinet Antillen bepleit’

Minister De Graaf moet politieke initiatieven op de Antillen voor een extraparlementair `zakenkabinet' ondersteunen. Dat bepleiten fractiespecialisten uit de Tweede Kamer die dit weekeinde terugkeerden van een werkbezoek op de Antillen. Het kabinet-Godett is volgens de Kamerleden nauwelijks meer een stabiel en geloofwaardig overlegpartner. Een `zakenkabinet van nationaal herstel' kan volgens hen de politieke impasse op de Antillen doorbreken. Volgens VVD-woordvoerder Rijpstra wordt op de Antillen binnen de politiek en het bedrijfsleven uitvoerig gesproken over zo'n zakenkabinet. PvdA-woordvoerder Leerdam noemt een extraparlementair kabinet een goede optie. Hij is zelf bereid om ,,na intern overleg'' met zijn fractie aan zo'n kabinet deel te nemen. NRC bericht.

Selectie artikelen:

AD:'Godett mag journalist niet weren van persconferentie’
Trouw:‘Godett op vingers getikt’
RD/HC: ‘Drugscriminelen weren Antillen’

Geen opmerkingen: