vrijdag, februari 06, 2004

Selectie artikelen

‘Godett lokte incident bij snack zelf uit’
5 Feb, 2004, 6:57pm

WILLEMSTAD — Anthony Godett, leider van de regeringspartij FOL, zou het incident vorige week bij de snack aan de Cabo Verdeweg zelf hebben uitgelokt. Hij zou in enigszins beschonken toestand provocerende uitlatingen hebben gedaan aan het adres van de politiefunctionarissen die deze avond controleerden op onder andere de aanwezigheid van illegaal op het eiland verblijvende personen.

Dat meldt het verslag over het gebeurde op de 28e. Het rapport zou twee dagen later, de 30e, zijn afgerond, en op maandag 2 februari zijn overhandigd aan Godetts partijgenoot, Justitie-minister Ben Komproe. Het was de bewindsman die om opheldering had gevraagd.

De berichten over de inhoud van het rapport kunnen niet worden bevestigd, aangezien zowel politiehoofdcommissaris Anthony Willems als minister Komproe en andere betrokkenen de lippen stijf op elkaar houden. Ook voorzitter Sherman Martina van politiebond NAPB is er niet van op de hoogte. Wel weet hij dat het minister Komproe was die de politieleiding om verantwoording had gevraagd.

Het was dagblad La Prensa dat gistermiddag als eerste melding maakte van de inhoud van het politierapport. Het zou uitvoerig uit de doeken doen wat er die avond is gebeurd en hoe de confrontatie met Godett verliep, waarvan Godette de volgende dag via de media de betrokken autoriteiten de schuld gaf. Hij heeft nooit een officiële aanklacht ingediende.

Terwijl het politieteam met haar werk bezig was en het onderzoek ter plekke deed, zou de FOL-leider zijn partijgenoot minister Komproe met zijn mobiele telefoon hebben gebeld, om zijn beklag te doen over het optreden van de agenten en de korpsleiding te verzoeken de functionarissen te laten vertrekken. Er werden enkele illegalen aangehouden en de agenten zouden geen Nederlandse investeerder, met wie Godett naar eigen zeggen bij de snack was, hebben gezien.

Godett, die dag na het incident zijn gal spuide bij Radio Direct, had gezegd dat de politie zo optrad omdat die een goede beurt wilde maken in verband met de aanwezigheid van twee Europees-Nederlandse stagiaires. Die stagiaires zouden echter een flink eind uit de buurt hebben gestaan en geen moment dichterbij zijn gekomen. Het tegendeel zou het geval zijn; Godett zou begonnen zijn hen en de andere functionarissen te beledigen. Voor de radio sprak de Frente-voorman van ‘apartheid’, mede omdat volgens hem alleen gecontroleerd wordt in snacks en niet in gelegenheden waar vooral Nederlanders komen.

---

Scheldkanonnade Godett in raadsdebat
5 Feb, 2004, 6:58pm




WILLEMSTAD — Ondanks een dringend verzoek van gezaghebber Lisa Richards-Dindial aan de Eilandsraad om het niveau van de vergadering zo hoog mogelijk te houden, eindigde de vergadering vanochtend toch in een ordinaire scheldpartij. FOL-raadslid Anthony Godett ergerde zich aan het ‘moralistisch gedrag’ van de oppositie en hekelde hen als een stelletje “verkrachters, mannen die hun vrouwen slaan en chòllers”.



De vergadering was daarvoor al tumultueus van start gegaan. Er had reeds een flinke aanvaring plaatsgevonden tussen FOL-gedeputeerde Rignald Lak (Algemeen Beheer) en de gezaghebber, omdat Lak weigerde vragen van MAN-raadslid Charles Cooper te beantwoorden.
En voordat de Richards-Dindial inging op vragen van Rutsel Martha, gaf zij aan dat de PNP-er een‘magistrale zet’ had gedaan door zijn vragen over dit onderwerp niet aan het Bestuurscollege voor te leggen, maar aan de gezaghebber. Op deze manier wist Martha te voorkomen dat zijn coalitiegenoten in het BC zich over dit onderwerp zouden moeten uitlaten. De vragen vallen niet onder de portefeuille van de gezaghebber, aldus Richards-Dindial. Ook is het volgens haar ongebruikelijk dat de gezaghebber vragen beantwoordt die aan het BC zijn gesteld.
Zij was overigens wel bereid op de vragen in te gaan. De gezaghebber gaf toe dat inderdaad nergens staat geschreven dat veroordeelde raadsleden hun zetel moeten inleveren, maar zij vindt dat de beslissing hierover door ieder lid van de Eilandsraad moet worden genomen.

GODETT
Godett was vanochtend bijzonder kwaad over het verzoek van de oppositie om zijn zetel in te leveren in verband met zijn veroordeling op 22 december vorig jaar. “Een stelletje zondaars is vanochtend bij elkaar gekomen. Maar zij moeten naar zichzelf kijken. Er zitten leden bij die hun echtgenotes bont en blauw slaan. Er is dat geval van de verkrachting van een vrouw in Fòrti. Sommigen betalen geen alimentatie voor hun kinderen, terwijl anderen betrokken zijn bij de fraude bij de invoer van wagens.”
Terwijl hij bezig was met zijn tirade, werd het FOL-raadslid tot tweemaal toe door gezaghebber Richards-Dindial onderbroken. Maar Godett gaf aan dat hij door niemand gestopt kon worden en dat niemand hem uit de vergaderzaal kon zetten.

De Frente-voorman vervolgde zijn verhaal met een frontale aanval op LNPA-lid Nelson Pierre, die hem eerder op de ochtend vriendelijk verzocht om een stapje terug te doen, zodat hij straks als een groot leider terug zou kunnen keren. “Er zit een chòller in de zaal. Hij gaat de wijken in met pruiken op om drugs te gebruiken. Journalisten helpen hem. Als hij de wijk ingaat, dan zitten zij thuis van zijn bord te eten.”

Ook Oscar Castillo (PAR) kreeg er van Godett van langs. Het FOL-lid wees nogmaals naar het optimaliseringstraject van het Covey-project, waarbij volgens Godett forse malversaties zouden hebben plaatsgevonden. “34 Procent van de bevolking heeft op mijn partij gestemd. Ik heb 19.000 stemmen gekregen, alle leden van de oppositie bij elkaar hebben niet zoveel stemmen gekregen. Zij hangen nu de moralist uit. Maar zij komen nu bedrogen uit. Ik zal zeker tot 2012 aanblijven. Dan is de situatie in dit land gestabiliseerd. Maar ik zal de beslissing nemen of ik dan wel of niet zal aanblijven. Ik roep de oppositie om geen verdeeldheid en haat te vespreiden.”

Eerder op de dag had FOL-gedeputeerde Rignald Lak (Algemeen Beheer) ook al forse kritiek geleverd op de kritiek van de oppositie. “Het BC zal de democratische regels van dit land respecteren. Eén rechter mag niet over het lot van een persoon beslissen, daarom kunnen wij in dit land in hoger beroep gaan.” De oppositie had eerder bij monde van de PAR-leider Etienne Ys aangedrongen dat de Eilandsraad vandaag een standpunt inneemt over deze zaak. “De keuze is aan ons: of wij vinden corruptie normaal of wij zullen expliciet moeten aangeven dat wij het afkeuren. Wij moeten kiezen.”



TEGENMARS
FOL-leider Anthony Godett zal een vergunning aanvragen om volgende week zaterdag een mars te kunnen houden. Dat kondigde hij vanochtend aan tijdens de raadsvergadering waarin de Eilandsraad stilstond over het raadslidmaatschap van veroordeelde raadsleden. Godett was niet te spreken over de actie van advocaat Eric de Vries, alhoewel hij niet door hem bij naam werd genoemd. “Nu gaan zij een mars organiseren. Nou, dan zullen wij een vergunning aanvragen voor een tegenmars. Op deze manier kunnen wij zien wie de meeste mensen op de been kan brengen en wie op de meeste steun kan rekenen.”


AANVARING

Tijdens de voortzetting van de vergadering van de Eilandsraad van vanochtend vond een flinke aanvaring plaats tussen gedeputeerde Rignald Lak (Algemeen Beheer) en gezaghebber Lisa Richards-Dindial. Aanleiding hiervoor was de weigering van Lak (FOL) om vragen van MAN-raadslid Charles Cooper te beantwoorden. Volgens de gedeputeerde vallen Cooper’s vragen niet onder zijn verantwoordelijkheid.

De Eilandsraad vergaderde vanochtend voor de derde keer in korte tijd over het lidmaatschap van raadsleden die een strafrechtelijke vervolging ondergaan of die veroordeeld zijn. De laatste keer was op dinsdag 27 januari, toen de vergadering door Richards-Dindial werd geschorst omdat het BC niet in staat of bereid was om vragen uit de vergadering van 13 januari te beantwoorden. Op 27 januari

werd afgesproken dat de gezaghebber de vragen van Rutsel Martha (PNP) over de juridische gevolgen van de veroordeling van Godett voor haar rekening zou nemen. Gedeputeerde Lak (Algemeen Beheer) zou de integriteitsvragen van Cooper beantwoorden.

Bij aanvang van de voortgezette vergadering van vanochtend, die werd gekenmerkt door veel verbaal geweld, liet Richards-Dindial zich kritisch uit over de manier waarop deze vergadering tot dan toe was verlopen. Zij verklaarde dat zij, gezien de ontwikkelingen van de laatste weken, de touwtjes zeer strak in de handen zou nemen omdat het niveau van de raadsvergaderingen tot een bedenkelijk niveau is gezakt. Voordat de gezaghebber inging op vragen van Martha, gaf zij aan dat de PNP-er een‘magistrale zet’ had gedaan door zijn vragen over dit onderwerp niet aan het BC voor te leggen, maar aan de gezaghebber. Op deze manier wist Martha te voorkomen dat andere leden van het BC zich over dit onderwerp zouden moeten uitlaten.

De vragen vallen niet onder de portefeuille van de gezaghebber, aldus Richards-Dindial. Ook is het volgens haar ongebruikelijk dat de gezaghebber vragen beantwoordt die aan het BC zijn gesteld.
Maar tegelijkertijd was de gezaghebber bereid op de vragen in te gaan. Zij gaf toe dat inderdaad nergens staat geschreven dat veroordeelde raadsleden hun zetels moeten inleveren, maar zij vindt dat de beslissing hierover door ieder lid van de Eilandsraad moet worden genomen.
De gezaghebber gaf vervolgens het woord aan Lak, maar die legde verschillende verzoeken van Richards-Dindial naast zich neer en verklaarde niet in staat te zijn om de vragen van Cooper te beantwoorden. “Het gaat hier om vragen over individuele raadsleden. Volgens zowel de Eilandenregeling Nederlandse Antillen en het Reglement van Orde valt dit niet onder de competentie van het BC, noch van de Eilandsraad. Daar ga ik niet over. Als wij dit tolereren, dan kunnen wij straks ook vergaderen over de gezaghebber. Als de oppositie vragen zou hebben gesteld over het integriteitstraject van ambtenaren, dan had ik die kunnen beantwoorden. Maar de oppositie had niet vragen moeten stellen die het BC niet kan beantwoorden.”

Richards-Dindial verzettte zich tegen de weigering van Lak. Zij wees op de afspraak in het BC dat Lak de vragen zou beantwoorden. Lak hield echter vol dat hij hiertoe niet in staat is.

Na twee schorsingen, waarbij de originele opname van de vergadering van 13 januari werd afgeluisterd, is besloten dat Lak alleen vragen over veroordeelde ambtenaren zal behandelen. De vergadering werd vervolgens geschorst tot vanmiddag half drie.

---

Ongelovelijk!

Geen opmerkingen: