donderdag, februari 05, 2004

Selectie

ANP 4/2

Carnavalsoptocht Curaçao gevaar voor volksgezondheid

De traditionele carnavalsoptocht die in februari weer door de Curaçaose straten trekt is een gevaar voor de volksgezondheid. De optocht gaat dwars door het gebied ten westen van de olieraffinaderij waar de luchtvervuiling de normen extreem overschrijdt. Dit meldt de Stichting Humanitaire Zorg Curaçao. Dat de uitstoot van de raffinaderij de internationaal geldende milieu- en gezondheidsnormen overschrijdt, is al lange tijd bekend. Het meest recente onderzoek is van 2001, uitgevoerd door Tebodin en Tauw en gefinancierd door Nederland. Uit dit onderzoek bleek dat meer dan de helft van de circa 16.000 omwonenden van de Isla kampt met chronische ademhalingsaandoeningen als astma en bronchtis. De stank van de Isla is tot 6,5 kilometer van de raffinaderij te ruiken. De Stichting Humanitaire Zorg vindt dat bewoners in het hoge risicogebied en carnavalstoeristen moeten worden gewaarschuwd voor de onherstelbare gezondheidsschade die zij riskeren.

Ook is aandacht gevraagd aan Nederland. In een brief aan minister De Graaf begin december stelde voorzitter George van de stichting dat niet alleen het eilandsbestuur en Shell, als voormalige eigenaar van de raffinaderij, aansprakelijk zijn, maar ook het Koninkrijk der Nederlanden. Dit vanwege de waarborgfunctie die het Koninkrijk heeft als het gaat om de fundamentele mensenrechten en rechtszekerheid op de Antillen. De regering in Den Haag moet volgens George in actie komen tegen wat hij misdaden tegen de menselijkheid noemt.

---

Ingezonden door Doctor C: Is het alleen FOL?

Is het alleen maar de FOL die de huidige ellende heeft veroorzaakt. Nee! Uiteraard zijn de mensen die nu door FOL in de beleidsbepalende posities zijn neergezet het minst capabel van de afgelopen jaren. En dat is uiteraard niet alleen maar Mirna Godett. Maar de malaise waar dit land en eiland zich al enkele jaren in bevind is zeer zeker niet alleen aan deze partij toe te schrijven.

Ik ben geen FOL stemmer en verafschuw hun wijze van "regeren", maar vele, zoniet elke partij, is debet aan de sociale en ekonomische omstandigheden waar wij ons nu in bevinden.

Dat het zover heeft moeten komen is eigenlijk mede debet aan onszelf; de mensen, het volk. De coalities van de afgelopen jaren hebben het zeer zeker niet best gedaan. Onder de PAR signatuur zijn vele, welliswaar noodzakelijke, ontslagen gevallen binnen de eilandelijke- en landelijkeoverheid. Verder hebben deze kabinetten behoorlijke belastingverhogingen doorgevoerd met als doel om te sananeren om er later de vruchten van te plukken. Echter, als men dergelijke saneringen doorvoerd en mensen naar huis stuurt moet dat samenhangen met maatregelen die economie- en investeringsbervorderend zijn. Je kan simpelweg niet verwachtten dat e "broekriem" aangehaald wordt zonder daar iets tegenover te stellen. Op diverse meetings van de PAR is daar door het publiek op aangedrongen; echter, zonder gehoor. Dit is een van de redenen waarom FOL nu sterk in het zadel zit.

Er zijn legio redenen waarom FOL nu het signatuur heeft op zowel eilandelijk als landelijk niveau. Het charisma van de leider (dit hoeft niet positief te zijn) en het ontbreken daarvan bij andere partijleiders, de ondernemers die de FOL-kas behoorlijk voeden (met uiteraard de bedoeling voor eigen gewin), het falen van het beleid van de vorige kabinetten; ik noem hier slechts een paar voorbeelden waarom FOL zo sterk de afgelopen twee verkiezingen naar voren is gekomen. De FOL is een partij die partijpolitiek en corruptie ten top uitvoert. Zij weten dat zelf ook, want zo dom zijn zij niet, maar elke (!) andere partij is daar mede debet aan. Want het is inderdaad waar dat van oudsher deze praktijken in de lokale politiek geslopen zijn. Denk alleen al aan de vele overheidsgaranties die afgegeven en (!) aangesproken zijn in het verleden en heden. Dat was niet alleen, of helemaal niet, altijd de FOL. Je kan zelfs de PAR op dit gebied een en ander kwalijk nemen voor de huidige claim van v/d Valk die tijdens hun bestuur op nul stond. De claim is nu 30 miljoen omdat, tijdens het beleid van PAR, opnieuw niet aan de eisen conform de schikking is overeengekomen.

Begrijp mij goed: ik ben geen FOL stemmer en verafschuw hun "beleid" maar zij zijn niet de enige!

Gelukkig, in tegenstelling tot vroeger, veranderd er in een korte periode veel. 10 Jaar geleden durfde niemand een parlementarier of raadslid tegen te spreken. Nu heeft zelfs het OM een beleid om corruptie bij politici en ondernemers aan te pakken. Men is mondiger geworden. Getuige deze website dat slechts een aantal jaren geleden op Curacao niet voormogelijk kon worden gehouden. Getuige ook de lokale pers die veel meer kritisch is dan vroeger. Een zeer goede zaak. Want wie betaald deze jarenlange onkunde: het volk! In de States zegt men "it's taxpayers money" en zo is het ook. Belastinggeld van de kleine- en de groteman. De FOL-stemmer die, grotendeels, in een opwelling op deze partij heeft gestemd bij de laatste verkiezingen heeft dit gedaan min of meer uit ongenoegen. Hetzelfde is gebeurd in Nederland maar ook in andere landen zoals Venezuela. Een groot ongenoegen binnen het volk: geen werk, lage inkomens, geen vooruitzicht, hoge criminaliteit om maar een paar te noemen. In Nederland werd massaal gestemd op de LPF in Venezuela op Hugo Chavez. Maar ook daar ziet men dat dat niet zaligmakend is; hoewel Nederland een apart verhaal is omdat Fortuyn werd vermoord. In Venezuela heeft men allang ingezien dat Chavez indem dito is als de rest van de Venezolaanse politici en ook in Nederland verliest de LPF veel terrein.

Voor Curacao en de Nederlandse Antillen is het alleen te hopen dat de lokale niet FOL politici ook hun fout inzien en hieruit lering trekken zodat wij nooit meer in een dergelijke cruciale fase een jaar lang, of meer, opgescheept zitten met figuren die geenszins voornemens zijn om maar enige positieve in het algemeen belang zijnde beslissing te nemen.

Elke keer dat ik ga stemmen denk ik aan de woorden van een persoon: "als je 10 drollen op rijtje hebt is het zaak om uit te zoeken welke het minste stinkt". FOL heeft de meeste stank, dat is duidelijk, maar de rest stikt soms ook goed.

Doctor C

---

Geen opmerkingen: