maandag, januari 26, 2004

DELEGATIE: ‘ANTILLIAANSE EILANDEN WILLEN APART ZAKEN DOEN’

Ondertitel: Antillen willen apart zaken doen met Nederland

De Antilliaanse eilanden Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius zien geen toekomst meer in het landsverband van de Nederlandse Antillen. Zij willen liever direct zaken doen met Nederland. Dat is de indruk die een delegatie Nederlandse parlementariërs de afgelopen week heeft opgedaan op de eilanden, aldus delegatievoorzitter De Grave (VVD) zaterdag. Sint Maarten heeft zich eerder al in een referendum voor een aparte status uitgesproken.

Bonaire, Saba en Sint Eustatius hebben de Nederlandse delegatie de afgelopen week ook laten weten niet veel meer te verwachten van de centrale regering op Curaçao. Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius gaan binnenkort al praten over nauwe samenwerking, aldus De Grave. ,,Het gaat bijzonder hard.'' Minister De Graaf heeft vorig jaar al laten weten dat de afzonderlijke eilanden ,,maximale bevoegdheden'' moeten krijgen, zodat de invloed van de landsregering tot een minimum kan worden teruggebracht. (ANP 24/1)

´De Grave wijst Antilliaanse parlementariërs op hun taak´

‘De leden van het Antilliaanse parlement (Staten) hebben tot taak de fundamentele beginselen van de democratie te waarborgen.’ Deze oproep deed Tweede-Kamerlid De Grave (VVD) vrijdag aan zijn collega's van de Nederlandse Antillen. De Grave is op Curaçao voor het zogeheten Parlementair Contactplan, dat drie maal per jaar wordt gehouden door delegaties van de parlementen van Nederland, de Antillen en Aruba. De Grave wees de Antilliaanse Statenleden er de afgelopen dagen in de wandelgangen op dat zaken als de scheiding der machten, onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en persvrijheid hele belangrijke elementen zijn in een democratie. Bij schending zouden de Staten de regering hierover ter verantwoording moeten roepen. De Nederlandse delegatie kan de Antillen hierin inspireren en ondersteunen, meent De Grave.

De oproep van delegatievoorzitter De Grave komt op een moment van onrust op de Antillen. De regering hangt aan een zijden draadje, nu twee partijen uit de coalitie zijn gestapt. Dit omdat
de tot een jaar celstraf veroordeelde FOL-leider Anthony Godett zijn zetel in het parlement niet wil opgeven. Daarnaast dreigde minister Komproe (Justitie) vorige week de procureur-generaal te ontslaan vanwege een 'geheime' lunch met minister Donner en ontzegde premier Mirna Godett twee weken geleden een kritische journalist de toegang tot haar persconferenties. Oppositieleider Etienne Ys (PAR) zei desgevraagd dat zijn fractie al een openbare vergadering heeft aangevraagd over de poging van Komproe de procureur-generaal naar huis te sturen. ,,We zien dit als de zoveelste poging van de FOL om de rechterlijke macht aan te tasten. Afhankelijk van de uitkomst van deze vergadering besluiten we of we een motie van wantrouwen gaan indienen tegen de justitieminister'', aldus Ys. (ANP 24/1)

Selectie artikelen vrijdagavond- en zaterdagktranten:

AD: Dittrich (D66): ‘Regering Antillen snel afschaffen’

HC vrijdag: Henk Timmer van het Genootschap Nederland-Aruba:‘Aruba is een lichtend voorbeeld voor de Nederlandse Antillen’

Geen opmerkingen: