donderdag, januari 22, 2004

Komproe laat procureur-generaal voorlopig met rust

De Antilliaanse minister Komproe (Justitie) laat de procureur-generaal van de Nederlandse Antillen voorlopig met rust. Vorige week stuurde Komproe de procureur-generaal nog een brief waarin hij het vertrouwen in hem opzegde en aankondigde hem te willen ontslaan. Dit vanwege de geheime lunch die de top van het Openbaar Ministerie had met de Nederlandse ministers Donner (Justitie) en De Graaf (Koninkrijksrelaties) op 6 januari op Curaçao. Komproe vindt het nog steeds onacceptabel dat zijn ambtenaren met de Nederlandse ministers hebben geluncht terwijl hij daarvan niet op de hoogte was. Hoewel zijn vertrouwen in procureur-generaal Piar ernstig is geschaad, beseft hij zich terdege dat hij niet de bevoegdheid heeft hem te ontslaan, aldus Komproe woensdag. Ontslag van de procureur-generaal is een bevoegdheid van de koninkrijksregering. Dat is de Nederlandse regering, aangevuld met de gevolmachtigde ministers van de Nederlandse Antillen en Aruba.


De justitieminister beweerde zelfs dat hij nooit heeft gerept over ontslag voor de procureur-generaal. In zijn brief aan Piar staat echter letterlijk dat hij dit zonderlinge voorval niet ongemerkt voorbij zal laten gaan. Ook schreef hij dat de gouverneur van de Antillen zou worden ingeschakeld evenals de Raad van Advies. Deze weg wordt alleen bewandeld bij dreigend ontslag. Mogelijk is het gebrek aan steun van de coalitiepartners reden voor Komproe om bakzeil te halen. Of de kwestie nog gevolgen voor de procureur-generaal zal krijgen is nog niet duidelijk. Volgens Komproe hangt het af van de bevindingen van een net benoemde commissie, die onafhankelijk onderzoek gaat doen naar de rechtshandhaving van de Antillen. ,,De rechtshandhaving is een erg belangrijk en delicaat gebied voor ons land. We moeten ervoor zorgen dat in het gebied van de rechtshandhaving geen sprake is van bemoeienis in ons juridisch systeem. Van niemand, van geen enkele partner in het koninkrijk. We zijn een autonoom land'', zei Komproe.


De commissie zal zich verdiepen in het functioneren van de kustwacht, het recherche-samenwerkingsteam (RST), de landsrecherche, het Openbaar Ministerie en het politiekorps. Het Openbaar Ministerie is het eerst aan de beurt, aldus Komproe. Ook moet de commissie met aanbevelingen komen voor interne versterking van deze diensten. De commissie bestaat uit vijf leden, onder wie oud-premier S. Camelia-Römer, voormalig rechter F. Stüger en voormalig rechter-commissaris F. Wiel. De commissie heeft drie à vier maanden tijd om rapport uit te brengen. (ANP 22/1)


‘OM Sint Maarten mag drugskoerier paspoort niet afnemen’

Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint Maarten mag drugskoeriers hun paspoort niet ontnemen. Wel mag het de aangehouden smokkelaars een reisverbod tussen de Nederlandse Antillen en Nederland opleggen. Dat heeft de rechtbank in Philipsburg woensdag bepaald. Het OM van het Antilliaanse eiland wilde de paspoorten van drugssmokkelaars innemen in plaats van hen een gevangenisstraf op te leggen. Dit werd mede ingegeven door het cellentekort bij de politie en de Pointe Blanche gevangenis. Met de inname van het paspoort kunnen drugskoeriers op vrije voeten blijven, zonder dat er vrees hoeft te zijn voor nieuwe smokkelpogingen.


Maar volgens de rechtbank is het niet nodig om zover te gaan. Met het opleggen van een reisverbod binnen het koninkrijk der Nederlanden voor twee jaar wordt immers hetzelfde bereikt, is de strekking van het vonnis, zegt officier van Justitie C. Merx op Sint Maarten. Hij is zeer tevreden met de uitspraak. ,,We hebben toch historie geschreven. We hebben de rechter een principiële vraag voorgelegd en een duidelijk antwoord gekregen.'' Volgens hem is het opleggen van een reisverbod in plaats van een evangenisstraf nieuw in de Antillen. De drugskoeriers die een reisverbod hebben gekregen en woonachtig zijn in Nederland, mogen nog wel terug naar huis reizen, zegt Merx. (ANP 21/1)


Selectie overige artikelen:

Volkskrant:Achtergrond: ‘Nieuwe Antilliaanse partij Forsa Korsou wil fatsoen herstellen’

Geen opmerkingen: